2009. szeptember 23.

Szabadon mások javára

Az „Állampolgári részvétel hete” programsorozat részeként az önkéntesség volt a témája a miskolci rendezvénynek a Művészetek Házában. Az Állampolgári részvétel hete egy kampányhét annak érdekében, hogy az állampolgári részvétel problematikája erőteljesebben jelenjen meg az európai médiában, politikában és a civil társadalomban.
Olyan rendezvények sorozatából áll, amelyek harsányan, mindenki által érzékelhetően hívják fel a szűkebb és tágabb társadalmi környezet figyelmét a részvételi demokrácia fontosságára.
A programok figyelemfelkeltő jellegűek, a közjó gyarapítását, a helyi közösségi és civil cselekvést helyezik a középpontba, s azt is bemutatják, hogy mindez lehetséges. Helyi, megyei és országos akciók, szakmai és civil találkozók, médiaesemények, nyilvános gyűlések, stb. adják össze az Állampolgári részvétel hetének programját.
A Central and Eastern European Citizens Network egy 17 országot összefogó társadalomfejlesztő szerveződés, melynek fő céljai, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a kelet-közép-európai állampolgári kezdeményezések potenciáljára és hatására, fejlessze az állampolgárok képességeit, növelje kapacitásait a helyi és országos ügyekben való hatékonyabb részvétel érdekében, támogassa az alulról építkező közösségi kezdeményezéseket. A CEE Citizens Network 2005. májusában Belgrádban megtartott konferenciáján a célok érdekében úgy döntött, hogy szervezetének 17 tagországa, minden év szeptemberében egyidejű akciósorozatot kezdeményez, vagyis megszervezi az Állampolgári Részvétel Hetét.
Az esemény magyarországi rendezvényeinek idei fővédnöke Hankiss Elemér. A szerdai miskolci program a B.A.Z. megyei Esélyegyenlőségi Iroda- Esélyek Háza és a Célpont Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda szervezésében jött létre a Művészetek Házában. A téma az önkéntesség volt.
Először Orosz Éva az Esélyek Háza referense szólt az önkéntesség fontosságáról a mai világban, amely annyira elanyagiasodott, hogy egyre ritkább az, hogy valaki önkéntesen tesz valamit a közösségért, a társadalomért. Főleg a fogyatékkal élők irányába kifejtett önkéntes tevékenység a legnemesebb, hiszen ők a társadalom egyik legelesettebb, legkiszolgáltatottabb rétege.
Molnár Aranka a Dialóg a Közösségért Alapítvány munkatársa magáról az Állampolgári Részvétel Hete rendezvényről szólt, annak céljairól, fontosságáról.
Lehner Henrietta a Célpont Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda részéről pedig elsősorban a rendezvényen megjelent fiatalokhoz, diákokhoz szólt, hogy ők miben tudnak részt venni önkéntesként, hiszen lényegében minden településen, lakóhelyen van legalább egy civil szervezet, amelyet felkeresve el lehet indulni az önkéntes tevékenység folytatásának útján.

Sólyom S.

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account