HunVista hírek

Megkezdődött az Állampolgári Részvétel Hete
[Belföld] 2010.09.21 08:29 Vajon ma Magyarországon hányan élnek állampolgári jogaikkal, hányan kapcsolódnak be a saját környezetükben, településükön zajló folyamatokba ? Tudományos kutatások és napi tapasztalatok is igazolják, hogy legtöbb honfitársunk kívülállóként éli mindennapjait.

Szeptember 20-án a szekszárdi és budapesti nyitóeseményekkel elindult a 6. Állampolgári Részvétel Hete. A szekszárdi megnyitón 15 művészeti csoport 150 előadója zenével, tánccal üzent a rasszizmus ellen. A sokszínű kulturális örökség bemutatása mellett az előadók és látogatók a téren mécsesekből szív alakot formázva hívták fel a figyelmet a tolerancia fontosságára. Szekszárd polgármestere, nagyszámú képviselő és képviselőjelölt jelenlétében mérték fel a hivatallal kapcsolatos állampolgári elégedettséget, illetve gyűjtötték az Év Képviselője verseny jelöltjeinek adatlapjait a lakosság körében. Budapesten az „Add tovább! Fiatalok a települési közösségekért” elnevezésű mozgalom országos találkozója zajlott. Az ország minden részéből érkeztek fiatalok és ifjúságsegítők, hogy a közösségi részvételt kiharcoló mozgalmukat, a tapasztalatok cseréjét erősebbé és szervezettebbé tegyék.

Az ÁRH keretében mutatja be a Szövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért, a Közösségfejlesztők Egyesülete és partnerszervezeteik civil szakpolitikai ajánlásaikat a közösségi részvétel megújításáért. Szeptember 22-én, szerdán 11 órától a Parlament Caféban (V., Vértanúk tere 1.) elsősorban arra keresnek választ, hogy lehet –e várost építeni és működtetni annak lakói nélkül? Lehet –e élhető városokat kialakítani szakmai szempontok helyett politikai megfontolások alapján? Fontos –e, hogy a város lakói sajátjuknak érezzék a települést, saját épített környezetüket és a városvezetők döntéseit? A résztvevőlKözösségi bevonás és lakossági részvétel a városmegújításban c. ajánlásról László Tamás országgyűlési képviselővel, a Parlament Lakásügyi és építési albizottsága elnökével folytatnak kerekasztal-beszélgetést.

Szeptember 23-án, csütörtökön 11 órától ugyancsak a Parlament Caféban arról lesz szó, hogy szükséges –e aktivizálni a lakosságot? Fontos –e a részvétel a saját életünket érintő döntések meghozatalában? Ha igen, rendelkezünk – e ehhez kellő kompetenciákkal és ismeretekkel? Szükségünk van –e segítségre, s ha igen, milyenre? A közösségi munkás hálózat létrehozására irányuló szakpolitikai javaslatokat Balog Zoltánnal, a társadalmi integrációért felelős Államtitkár véleményezi majd.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account