ZalARH 2010

Zala megye idén is csatlakozott az immár 5. éve megvalósuló Állampolgári Részvétel Hete programsorozathoz. A Zalai Falvakért Egyesület programjaival minden év szeptemberében kiemelt figyelmet fordít a részvételi demokrácia hangsúlyozására. Az út még hosszú előttünk, de közös célunkhoz minden apró lépéssel közelebb jutunk.

2010. szeptember 22-én Csesztregen a Zalai Falvakért Egyesület Zala Megyei Önkéntes Centrumának rendezvényén az érdeklődők az önkéntesség Zala megyei gyakorlatáról, kereteiről, formáiról kaphattak információkat. Kötetlen beszélgetés során maguk is megfogalmazhatták ötleteiket, miként válhatnak szűkebb környezetük aktív részesévé. E beszélgetésből is kiderült, megyénk kistelepülésein ma is élő hagyományai vannak az önkéntes tevékenységnek. A falvak élete alapvetően a helyiek önkéntes vállalásain, a közösségért való összefogásukon és aktív részvételükön nyugszik. A Zalai Falvakért Egyesület egyik fontos célkitűzése e részvétel erősítése. 2006-ban e célból alakult a Zalaegerszegi Önkéntes Központ, mely ma a megye számos civil szervezetéhez közvetít önkénteseket. Mivel a Centrum fő célja tulajdonképpen egybecseng az ÁRH hét céljával, szinte minden rendezvényünkön hivatkozunk a már megvalósult felmérések eredményeire, az „Add tovább!” mozgalomra, és gyakran nyúlunk vissza a tavalyi évben elkészült videókhoz is. A kérdőívek kitöltéséhez pedig a szeptember 22-i felkészítésen részt vevők is szívesen csatlakoztak. A megyében az Egyesület munkatársai összesen 400 db kérdőívet töltettek ki a 2010-es évben.


A zalai civil társadalom kiemelkedő eseménye volt a „Civil szervezetfejlesztés Zala megyében” című  TÁMOP5.5.3-08/02-2008-0025 hivatkozási számú című projekt záró rendezvénye, melyet 2010. szeptember 23-án tartottak Zalaegerszegen. A Zalai Falvakért Egyesület, a CELODIN Zalai Alapítvány, a Társadalmi egyesülések Zala Megyesi Szövetsége és a Landorhegy Alapítvány által alkotott konzorcium célja a projekt tervezésekor, indulásakor az volt, hogy hatékonyabbá tegye a zalai nonprofit szektor működését, a projekt végére a 30 résztvevő szervezet tevékenységében minőségi változás történjen, erősödjön a forrásszerzési képességük, működésükben megjelenjen a stabilitás és a hosszútávú gondolkodás.  A projekt záró konferenciájának programját az Állampolgári Részvétel Hete jegyében nyitottuk. A részvételről szóló beszélgetés Ferge Zsuzsa szociológus gondolataival indult, majd a jelen levő civil szervezeti képviselők maguk is kitöltötték a közbizalomról-állampolgári részvételről szóló felmérést.Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account