Nagyon sok a hasonlóság a közösségfejlesztéssel, sokszor akkora, hogy a kérdésfeltevései kihatnak a közösségfejlesztés eredményeire is.

Peták Péter és Varga Máté tart róla összefoglalót:

Balogh Flóra jegyzete:

A közösségszervezés olyan téma, ami számunkra is új terület, most tanuljuk. El kellene tudni mondani, hogy mi a közösségszervezés, de 10 éve folyik róla a vita. Ez egy amerikai társadalmi beavatkozásra épülő módszer, kulcsszava a képessé tétel.

Nagyon sok a hasonlóság a közösségfejlesztéssel, sokszor akkora, hogy a kérdésfeltevései kihatnak a közösségfejlesztés eredményeire is.

Előzményei Magyarországon:

amerikai tanulmányút 2010. december elején

Idén Joe Szakos és Chuck Hirt országos turnéja – képzés Kunbábonyban

tanulókör – műhely munka egy évre tervezve, találkozó havonta

Sokféle megfogalmazás létezik.

Egy lehetséges definíció: a közösségszervezés a hatalomépítés/átruházás folyamata, ahol egy adott csoport/közösség bevonódik saját problémái megoldásába.

Tehát:

–          megosztják/feltérképezik a problémákat és megoldási lehetőségeket;

–          azonosítják a struktúrákat és a szereplőket, akik ezeket a megoldásokat lehetővé tudják tenni;

–          célszemélyeket választanak, akikkel tárgyalásos úton, vagy nyomásgyakorlással/konfrontációval eljuthatnak a kijelölt célig;

–          olyan szervezetet építenek, amely a közösség demokratikus ellenőrzése alatt áll, és képes a további problémák megoldását segítő, illetve a közösség akaratát és erejét/hatalmát megtestesítő kapacitások fejlesztésére.

Központi fogalom a hatalom: hatalmat kell adni az embereknek, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a döntéshozókra. Ki az, aki a legalsóbb szinten meghozza azt a döntést, amit el szeretnénk érni, őt kell megnyerni, rá kell nyomást gyakorolni. Ez nem működhet egy erős szervezeti struktúra nélkül, a közösségszervezés egyik legfontosabb feladata a szervezet építése.

Amerikai modell (4 stratégia párhuzamos működ(tet)ése): közösségfejlesztés, közösségszervezés, szolgáltatások, érdekképviselet.

Peták Péter:

Érdemes összehasonlítani a közösségfejlesztés és közösségszervezés hasonlóságait és különbségeit.

Különbségek a két szakma között:

A közösségszervezésben abszolút cél a tömegszervezet létrehozása. Tagságra építés, tagság növelése.

Alapvetően harci megközelítésű, mivel hatalommal ruház fel egy csoportot, hogy egy hiány betöltésére cselekvést szervezzen, döntést kényszerítsen ki.

Negatív érzelmek erőforrásként való használása, düh, harag kiengedése.

Miért újdonság a közösségszervezés nálunk? Nem tudjuk azt mondani, hogy mi ezt már használjuk?

Nálunk vannak példák társadalmi akciókra, de ügyközpontú megközelítésben. Itt a szervezet (egyáltalán) nem hangsúlyos. A közösségszervezésben az ügy csak apropó, a szervezet megerősítésén keresztül képeznek hatalmi szereplőt azokból, akiket sérelem ért.

Kérdések:

Aktuális-e Magyarországon? Kell-e ilyen? Van-e létjogosultsága?

Pl. a 4K is Alinsky-ra hivatkozik a honlapján, működésében/tevékenységeimben mégsem közösségszervezést csinálnak. Jelen társadalmi helyzetben legalább két dolog van, ami indokolttá tehetné a közösségszervezést: egyrészt a rendszerváltozást a legtöbben elszenvedték és nem vehettek részt aktívan ebben a folyamatban, másrészt egyre több a kirekesztett, s széles t

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account