pár beszéd hurrá

Minden előzetes feltételezésünk beigazolódott. Folytatni kell a projektet, méghozzá teljes gőzzel! Rátaláltunk arra a tevékenységre, amire a mai embereknek szükségük van, és eddig nem tudtak élni vele. Ez a közösségi gondolkodás ereje, a hasonló közegben való eszmecsere és egymás ötleteinek meghallgatása. 2012. szeptember 27. csütörtök 18 óra volt az az időpont, amikor a Pár – Beszéd Est útjára indult. Mi, szervezők, előtte is izgulva néztünk elébe a dolgoknak.

Hogyan is zajlott le az egész? Beszámoló az eseményről, szervezői szemmel.

Valóságos örömmel töltött el engem az, amikor már a rendezvény előtt 20 perccel, mikor megérkeztem, 3-4 kíváncsi résztvevő a terem ajtaja előtt várakozott. Annak viszont kevésbé örültem, hogy a terem kulcsát a portán nem tudták rögtön ideadni, így egy laza 200 m-es sprinttel, 1 perc lépcsőzéssel és más akadályokat leküzdve előkerítettem a kulcsot. Ekkor 3 perc volt a kezdésig, nem vagyok egy sprinter típus. Mikor aztán a lufikkal, hangfallal és saját laptoppal felszerelkezve, enyhén gyöngyöző homlokkal kinyitottam az ajtót, az érdeklődő tekintetek sora szegeződött rám. Prezentációmat a haladó szellemiség jegyében prezi.com-on készítettem el, így szükséges volt az internetkapcsolat, amelyet azonban kisebb nehézségek árán tudtam biztosítani. A teremben megtalálható laptopot rádugtam a projektorra, majd a prezentációm végével a saját laptopomról vetítettem le a videót. Tehát, kihúztam egy laptopot az elosztóból, bedugtam egy másikat, a projektort kihúztam, átdugtam, a hangfalat áram alá helyeztem, bedugtam, és már kész is voltam. El is kezdtük nézni tehát a 20 perces, Simon Sinek, Miért? Hogyan? Mit? aranyszabályáról szóló előadást. Amíg a résztvevők élvezték a videó adta neuronstimulációs vihart, addig én az arcukat néztem, és kíváncsi voltam a reakcióikra. Kivétel nélkül mindenki érdeklődve, és felvillanyozott arccal tekintette meg a TED videót. Ezek után úgy gondoltam, nem okozhat komolyabb nehézséget, hogy beszélgessünk az elhangzottakról. Mivel az alulról jövő kezdeményezés híve vagyok, megkérdeztem a többiektől: Milyen kifejezések ragadtak meg bennetek? Mit tanulhattatok az előadásból? Ebből aztán egy örvénylő gondolat- és szóözön kerekedett, amelyet felvázoltam a táblára. Egy idő után a nyakak tekeredése, és az érdeklődés egymás iránt gátat vetett a tanórán megszokott “én ülök passzívan, ott elől meg megmondják a tutit” felállást, így körbe rendeztük a székeket. Gondoltam, hogy így fog alakulni, de megvártam, míg mindenki magától rájön arra, hogy jobb ez így. A körben mindenki elmondhatta a véleményét, néhol kicsit elméleti síkra terelődött a vita, de ez is jót tett, úgy éreztem szinte szárnyalnak a gondolatok, mint a héliumos lufik. Mivel első ilyen rendezvény volt ez, próbáltuk kitudakolni a véleményeket a helyszínen is, ahol jobbnál jobb észrevételek érkeztek. Például: az első mindig könnyű, de gondolnunk kell a jövőre is, amikor majd nehézségekkel kell szembenézni. Vagy a másik, hogy figyeljünk azokra a résztvevőkre is, akik nem annyira aktívak, és próbáljuk meg az ő véleményüket is megismerni. Majdnem két órán keresztül repkedtek a kérdések – válaszok, különleges észrevételek. Ezek után akinek kedve volt, azokkal átmentünk a szomszédos vendéglátó egységbe, és tovább folyt a benyomások megosztása, és a rádöbbenés, nem is vagyunk egyedül a gondolatainkkal.

Hogyan is zajlott az egész? Résztvevők észrevételei.

Egy kérdőívben szerettük volna megtudni mennyire tetszett a résztvevőknek a Pár – Beszéd Est. Különböző kérdésekre, különböző válaszok érkeztek, most itt csak párat szeretnék megemlíteni. Alapvetően pozitív és előre tekintő válaszokat kaptunk, és azt, hogy jó az, amit közösen elkezdtünk, és mindenképp folytassuk!

Mi tetszett a Pár – Beszéd Est rendezvényén?

“Tetszett maga az elképzelés, hogy jó lenne minél több fiatallal megismertetni a TED módszert. Szerintem a gondolatok, kulcsszavak felírását is meg kellene tartani, így vissza-vissza lehet térni a témához, ha kicsit elkanyarodik a beszélgetés.”

Mit tanultál, mi volt a legérdekesebb, leghasznosabb az előadásban/beszélgetésben?

“Nekem a hármas tér gondolata: TUDOMÁNY ÉRZELEM ESZTÉTIKA – és hogy elsősorban a tudományt tágítottuk ki, hol van a másik kettő.”

Mit változtatnál a Pár – Beszéd Est következő rendezvényén?

“Én cserélném a helyszíneket. Pl. lehet egy kávézó, vagy reggeli párbeszéd egy kifli és egy kávé mellett. Össze lehetne kötni kiállításokkal pl. MODEM megnéznénk és utána leülnénk beszélgetni, mit üzen? és szerintem még sok-sok gondolat születik majd.”

Végkövetkeztetés

Az, hogy a mai világban közösen gondolkodjunk, végre megvalósult. Itt bárki elmondhatta a témával kapcsolatban a saját meglátásait. Nem volt egyedül a problémáival, nem ő volt az egyetlen, aki átment már a külföldön töltött élmények feldolgozásán, nem ő volt az egyetlen, aki elgondolkozott már azon, hogy MIÉRT? A következő alkalomról itt, a Közösség rovatban fogtok olvasni. Tervezzük facebook oldal létrehozását is. Email címünk már van, ide várjuk kérdéseiteket, javaslataitokat: [email protected] Mindenképp lesz következő alkalom, úgy gondoljuk, hogy havonta találkozhatunk egy magas röptű eszmecserére! A végére, csak annyit tudok mondani, mint amit Zelk Zoltán: Párbeszéd című versének utolsó sorában említ. Jó volt

 

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account