“Szeptember 25-én, a Mozsár Kávézó emeleti részében tartottuk bemutatkozó előadásunkat. Barátságos hangulatban zajlott a találkozó, körülbelül 20, igen érdeklődő résztvevővel, akik részben civil szervezetek tagjai közül kerültek ki. Elnökünk, Török F. László prezentációjában beszámolt a Társadalmi Részvételért Egyesület közelmúltbeli megalapításáról, és arról, hogy milyen elgondolás vezetett a Civilzone project elindításához. Az elmúlt 10 évben az Európai Unió több, mint 70 e-demokrácia projektet támogatott különböző K+F programok keretén belül, melyek teljes költsége meghaladta a 187 millió Eurót. A projektek célkitűzései szerteágazóak; céljaikat különböző szinteken és különböző technológiákkal, módszerekkel kívánták elérni, ám sikeresnek mondható kezdeményezés nem volt. Ezért határoztuk el a Civilzone nevű, Facebookra épülő e-demokrácia rendszer megalkotását, mely a polgárok döntéshozatalba való nagyobb beleszólási igényének regionális, nemzeti és globális szinten is teret adva nemcsak a civil társadalom javát szolgálja, hanem a társadalmi szervezetek hatékony mozgósító eszközévé válhat, tanulva a korábbi sikertelen projectek hibáiból.
A résztvevők megtudhatták, hogy hogyan működik majd a Civilzone alkalmazás: ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosság előtt bemutattuk a demó verziót. Néhány valós ügy segítségével szemléltettük, hogyan is néz majd ki egy indítvány, törvénytervezet, petíció stb. az alkalmazásban, milyen módon lehet vitát kezdeményezni, a releváns anyagokat összegyűjteni, hozzászólni. Arról is szó esett, hogy milyen irányba szeretnénk a projectet továbbfejleszteni: beszéltünk róla, hogy miért lesz hasznos mind a civil szervezetek, mind a magánszemélyek számára, és mi szükséges ahhoz, hogy ismertté és sikeressé váljon.
Az előadás után meghívott vendégeinkkel kerekasztal beszélgetést tartottunk, amelybe bekapcsolódtak a közönség tagjai is. Bogóné dr. Jehoda Rozália, a NISZ munkatársa vázolta a Puzzled by Policy project és a Civilzone közötti párhuzamokat, összefüggéseket, ismertette az ott megszerzett tapasztalatokat, és beszélgettünk arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a Civilzone kikerüljön bizonyos buktatókat (pl. kezdetben néhány izgalmas, sok embert megmozgató témát kell találni, mert a PbP-nél a bevándorlás témájú kérdések Magyarországon nem bizonyultak olyan érdekesnek). Gellért Ádám beszámolt a Lex Biszkuval kapcsolatos lobbitevékenységéről és társadalmi mozgósításban szerzett tapasztalatairól, Bodoky Tamás az atlatszo.hu-tól pedig kétségét fejezte ki az alkalmazás magyarországi sikerességét illetően. A közönségből néhányan aggodalmukat fogalmazták meg például a kezdeményezés politikai semlegességének megőrzésével és a “trollokkal” kapcsolatban – ezek olyan akadályok, amelyekkel számolunk, éppen ezért a moderációra igen nagy hangsúlyt kívánunk fektetni. A projectet nemzetközileg szeretnénk futtatni, kizárólag Magyarországon nem tartjuk életképesnek.
Mindenkinek köszönjük szépen az aktív részvételt, reméljük, még találkozunk!”

Cikk a Mandinerben:

http://reszvetelhete.hu/2012/10/10/civil-zonaval-az-online-demokraciaert/

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account