MHO/MTI
– 2013. február 20., szerda
Emelkedett a civil nonprofit szektor iránti bizalom és vezeti a hazai bizalmi listát, miközben a rendőrség is ott van a kedvezően megítélt szervezetek között – olvasható a közbizalom-felmérés szerdán nyilvánosságra hozott, 2012-re vonatkozó évi jelentésében a részvételhete.net weboldalon.
Hirdetés

A szeptember utolsó hetében megrendezett országos kampányhét, az állampolgári részvétel hete keretében tartott, közösségfejlesztő műhelyek által nyolcadik éve szervezett felmérés alapján kimutatták, hogy 2011-hez képest a nonprofit szervezetek iránti bizalom legnagyobb mértékben a fiataloknál (19-25 évesek) és az 55 év feletti korosztálynál javult.

A közbizalom szempontjából a középmezőnyben helyezkednek el – az előző évekhez hasonló eredménnyel – az egyházak és az igazságszolgáltatás, miközben kissé visszaesett az önkormányzatok iránti bizalom – tették hozzá.
A szúrópróbaszerűen – tehát szociológiai szempontból nem reprezentatív mintán – végzett kérdőíves felmérés alapján a sereghajtók között szerepelnek a politikusok, akik “még a több éve tartó mélypontot is alulmúlták”, ugyanis tovább romlott az Országgyűlésbe és a politikusokba vetett bizalom értéke.

A közbizalmat érintő kérdésekre – mennyire bízik az adott szervezetekben – ötféle választ lehetett adni: nagyon; eléggé; nem nagyon; egyáltalán nem; nem tudok válaszolni. Kitértek arra is, hogy a civil szervezetek és az egyházak esetében igen magas arányú a bizonytalanok aránya, utóbbiaknál egyszerre magas a “nagyon bízik” és az “egyáltalán nem bízik” válaszok száma is.

Megjegyezték, hogy a társadalom egy jelentős részénél még mindig nem vált ismertté, a mindennapi életük szerves részévé a civil szervezetek működése, s az ezekben való állampolgári aktivitás.

A nyolc osztálynál alacsonyabb végzettségűek bizalma a legmagasabb mindegyik kategóriában, különösen a rendőrség és az egyházak esetében. Erre magyarázat lehet, hogy a nyolc osztálynál alacsonyabb végzettségűek főleg az idősek közül kerülnek ki, akik között több a vallásos, és akik “talán hagyományosan jobban bíznak a rendőrségben is, hiszen több emlékük lehet a szocializmus nagyobb közbiztonságáról” – írták.

Utaltak arra is: arra a kérdésükre, hogy “Mit gondol, tud valamilyen befolyással lenni a lakóhelyét érintő döntésekre?”, az előző évhez képest emelkedett a pozitív válaszok száma és aránya, azaz a helyi cselekvés esélyét jobbnak ítélik a megkérdezettek, mint 2011-ben. Ebben a kategóriában is ötféle feleletet adhattak a megkérdezettek: határozottan; valamennyire; nem nagyon; egyáltalán nem; nem tudom.

Azt tapasztalták, hogy elsősorban a fiatal felnőttek és a középkorosztály bizakodó ebben a kérdésben, illetve az 55 év fölöttiek ítélik meg a leginkább negatívan ennek az esélyét. Az iskolai végzettség tekintetében leginkább a diplomások tartják lehetségesnek a befolyásukat a helyi döntésekre.

Megállapították, hogy a helyi szinten továbbra is az önkormányzatok tájékoztató csatornáit használják a legtöbben, “különösen igaz ez a középkorú és az idősebb lakosság körében”. A lakóhelyeket érintő döntésekre való befolyásolást illetően legjobban az internetes petíciókat aláírók aránya nőtt, ezt követi az akciókra felhívó cikkek és videók megosztása.

– See more at: http://www.magyarhirlap.hu/nott-a-civil-nonprofit-szektor-iranti-bizalom#sthash.MY8p9gIL.dpuf

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account