2013. szeptember 26., csütörtök
Fotó: Szuda Sándor

SZS20130926_lmp_sajtotajekoztato_005Az LMP az állampolgári részvétel hete kapcsán beszélt sajtótájékoztatón arról, hogy mennyire fontos lenne a torony alatt is szélesíteni a civil részvételt a városirányítás, gazdálkodás különböző folyamataiba.

A párt megyei koordinátora, Málovics György először arról szólt, hogy tőlünk nyugatra már bevett gyakorlat a politikában a széles állampolgári részvétel, ami egyfajta kontrollja a hatalomgyakorlásnak. Ezek megnyilvánulhatnak demonstrációkban, kisebb, figyelemfelhívó, utcai akciókban vagy polgári engedetlenségi mozgalmakban, másrészről pedig szervezet formában, érdekképviseleti, civil csoportok működésében, melyeket integrálnak a képviseleti demokrácia különböző irányító testületeibe. Málovics szerint ezekkel szemben a politika lehet befogadó és elutasító, nálunk sajnos az utóbbi attitűd a jellemző.

A konkrét szegedi példák tekintetében Szentistványi István, LMP-s önkormányzati képviselő nyilatkozott. Elsőként a pályázatok közgyűlési döntései témakörében az elmúlt közgyűlés elé terjesztett partnerségi egyeztetési tervet említette. A politikus szerint ennek az előterjesztésnek épp az lenne a lényege, hogy minél szélesebb körben jelölje meg azokat a civil és érdekvédelmi csoportokat, amelyeket az önkormányzat egy-egy döntés-előkészítésnél felkeres egyeztetés céljából. „Sajnos azonban azt látom, hogy a lehető legszűkebbre szabta az előterjesztés a civil ruhát, ugyan az a néhány egyesület lett megnevezve, akikkel eddig is, évek óta együttműködött a város, miközben minden kérdéshez megjelölhetnénk több civil résztvevőt is. Azt fogom javasolni a pénteki rendkívüli közgyűlésen, hogy szélesítsük ki a kört, a társadalmi részvétel hatékonysága ezt kívánja” – emelte ki.

SZS20130926_lmp_sajtotajekoztato_007

Másik példaként az IKV ügyét említette a képviselő. A városi cégnél ugyanis hiába akarja visszahívni a városvezetés az ügyvezetőt, ez a cég működési struktúráján semmit sem változtatna, évtizedes berögzült gazdálkodási modellek mentén vezetik ugyanis a városi cégeket. Szerinte semmit sem változtatna a cég működésén, mechanizmusán, ha egy hasonló képességű új arc vezetné a vállalatot. „Egy lehetőséget látok arra nézve, hogy a lakosok problémai, kérései valóban képviselve legyenek a cégben, az pedig egy állampolgári tanács jellegű grémium felállítása, amely összegyűjtené, tematizálná a lakossági igényeket és azt képviselné a cégvezetésen belül” – fejtette ki Szentistványi kiemelve, hogy erről készülni fog egy részletesen kidolgozott javaslat, amit bevisznek majd közgyűlés elé is.

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account