Forrás: http://www.pecsistop.hu/regio/szukseg-van-a-valtozasra-ulosztrajkolnak-a-pecsi-diakok/1182040/

Ülősztrájk Filmklubot hirdet a Középiskolai Hálózat pécsi csoportja az európai Állampolgári Részvétel Hete keretén belül. Csütörtöktől szombatig három délután három, a társadalmi problémákról, folyamatokról viccesen vagy komolyan foglalkozó filmet vetítenek le a Csinos Presszóban.

Az európai Állampolgári Részvétel Hete keretében a Középiskolai Hálózat (KIHA) pécsi csoportja Ülősztrájk Filmklubot hirdet csütörtök, péntek és szombat délutánra a Csinos Presszóba. A három nap során három olyan filmet vetítenek le, melyek a társadalmi folyamatokról, berendezkedésről, a rendszerek kialakulásáról vagy bukásáról szólnak vicces, de olykor megrázó módon. A rendezvény ingyenes.

A KIHA Pécs közleménye:

“Ha azt hiszitek, nem éri meg megállni egy kicsit, és elgondolkodni azon, ami körülöttünk folyik, tévedtek. Ha nem állunk meg, nincs változás. Változásra pedig szükségünk van.

Ez a hét egész Európában az Állampolgári Részvétel Hete. Itt az idő, hogy mi is leüljünk, és elgondolkodjunk azon, hogy tudunk “részt venni”, hogyan tudunk aktív állampolgárok lenni, mit tehetünk a demokrácia, a közösség, a szólás-, sajtó, és vallásszabadság érdekében, mit tehetünk Egymásért.

A közös gondolkodás elindításaként, három napon keresztül három olyan filmet vetítünk le Nektek, amik megrázó, elgondolkodtató vagy éppen komikus módon beszélnek a társadalmak problémáiról, az egyes rendszerek, szervezetek bukásáról, a törvényesített hazugságokról, az egyén és a társadalom szabadságáról, vagy éppen rabságáról.”

Helyszín: Csinos Presszó (Váradi Antal utca 8.)

Időpont: szeptember 26-28. (16:00 – 18:00)

 

Fotó: KIHA Pécs

A filmek:

Szeptember 26., csütörtök

Die Welle /A hullám

Egy átlagos gimnázium, egy átlagos osztály, itt a közelben, napjainkban. Egy projekthét keretében az osztálynak az autokrácia témáját kell feldolgoznia. Tanáruk, Rainer Wenger (Jürgen Vogel) úgy dönt, hogy valami teljességgel szokatlan, az átlagostól eltérő dolgot csinál a projektből. Tanári megbízatását önhatalmúlag átalakítja, és különös kísérletbe kezd az osztállyal: azt akarja, hogy saját bőrükön tapasztalják meg az autokráciát – csak néhány napig. Azonban ami első pillantásra új kezdetnek, újfajta szolidaritásnak és egyenlőségnek tűnik, szédületes gyorsasággal riasztó jelenségeket hoz felszínre.

Szept. 27., péntek:

V for Vendetta / V mint vérbosszú

Angliában vagyunk, valamikor a közeljövőben. Az országban diktatúra van, a tévéből dől a propaganda, mindenkit rettegésben tartanak a titkosrendőrség pribékjei. Eveyt, a fiatal lányt egy este elkapják az utcán, és a halál torkából egy titokzatos alak, V szabadítja ki. A férfi egy négyszáz éve kivégzett lázadó, Guy Fawkes álarcát viseli. Fawkes társaival együtt arra készült, hogy levegőbe röpíti a parlamentet, és az országot megszabadítja a zsarnokságtól. De a merénylet meghiúsult és az összeesküvők bitón végezték. Evey apránként megismeri V múltját, mely a férfi féktelen bosszúvágyát táplálja. És miközben maga is megjárja a diktatúra börtöneit, rájön, hogy V ugyanarra készül, amire annak idején Fawkes: november 5-én fel akarja robbantani a parlamentet…

Szept. 28., szombat

The Yes Men Fix The World

Két férfi, aki úgy ítéli meg, hogy bizonyos cégek, mint a Union Carbide nem fizettek elég kárpótlást az általuk okozott károkért, ezért kezükbe veszik az irányítást. Csinálnak egy hamis honlapot a cég nevében. Megvárják, míg valaki meghívja a vállalatot (az általuk megadott címen) valami rendezvényre, ahol előadnak valami iszonyat abszurd ötletet, teljes komolysággal, esetleg nyilatkozatokat tesznek a cégek nevében.”

A filmeket eredeti nyelven, felirattal vetítik le, a rendezvény ingyenes.

Forrás: Pécsi STOP/KIHA PécsSTOP

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account