Állampolgári Részvétel Hete: közösségi lépcsőfestés az Avason

Forrás: http://www.minap.hu/news.php?extend.73805.5

2013-09-26 17:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Közösségi lépcsőfestéssel szépítette az Avas egy részét a Dialóg Egyesület és mintegy harminc önkéntes lakó. Jelenleg zajlik az Állampolgári Részvétel Hete, amiben országosan több száz civil szervezet vesz részt, száznál is több eseménnyel.

Az Állampolgári Részvétel Hete (ÁRH) egy nemzetközi rendezvénysorozat, aminek célja bevonni a civileket a közösségi kezdeményezésekbe. A Dialóg Egyesület már harmadik éve vesz részt a programban, idén két napon. Csütörtökön közösségi lépcsőfestésre invitálták az Avas lakóit, amit pénteken egyéb programok mellett Pál Dénes fog felavatni.

kozossegi_lepcsofestes_260913_kcs_009.jpg

Pásztor Éva, az egyesület projektasszisztense elmondta, hogy az ÁRH azért jött létre, hogy a közösségi cselekvésre ösztökélje a civileket.
– Ilyenkor országszerte civil szervezetek töltik meg tartalommal a programokat. Mi most egy közösségi lépcsőfestést szerveztünk, amire az Avas lakóit várjuk. Inspirálni akarjuk őket, hogy tegyenek a környezetük és közösségük fejlesztéséért – ismertette a csütörtök délutáni programot és annak motivációit.

A Dialóg Egyesület művészeti vezetője előzetesen három látványtervet dolgozott ki, amik közül szavazhattak a helyi lakosok a nekik legjobban tetszőre.
– Választhattak az avasi címer, nonfiguratív formák, és az indamotívum közül. A lakossági szavazás alapján a harmadik nyert – tudtuk meg Pásztor Évától.

A héten, már hetedik éve mérik a közbizalom szintjét is, többek között a politikusok és a közintézmények iránt. A programokat szervező civil szervezetek egy nemzetközileg viszonylag egységes kérdőívet töltetnek ki a résztvevőikkel.
– Reményeink szerint mi olyan száz-százhúsz kérdőívvel tudunk majd hozzájárulni a felméréshez – mondta a projektasszisztens.

R. Nagy Csilla gyakornokként dolgozott négy hónapot a Dialóg Egyesületnél, és ennek a korábbi munkájának köszönhetően hallott a lépcsőfestésről.
– Szeretem a közösségi munkákat. Jó hangulatban, együtt dolgoznak az emberek egy olyan cél érdekében, ami mindannyiunk közös érdeke. Az egésznek az lesz a végeredménye, hogy létre hozunk valami maradandót – mesélte, hogy a kommunális munka milyen örömöket nyújt számára.

kozossegi_lepcsofestes_260913_kcs_018.jpg

Várhelyi Lászlóné helyi lakosként azért jött el, hogy szebbé tegye lakókörnyezetét.
– Itt lakom már harminckét éve. Szeretek önkénteskedni, szeretek fiatalok között lenni, és szeretek ténykedni. Kellemes érzéssel tölt el, főleg hogy egy különleges dolgot csinálunk most itt. A panelek olyan szürkék, sivárak, ez a kis szín kiemelkedik majd közülük – mondta lelkesen, majd visszatért az ecsethez és a zöld festékhez.

A közösségi lépcsőfestés pénteken is folytatódik, este fél 6-tól pedig Pál Dénes fogja felavatni az Avas legszínesebb lépcsőjét, amit egy közös éneklés követ majd.

K. Cs.

További képek:

http://reszvetelhete.hu/2013/09/28/kozossegi-lepcsofestes-az-avason-igy-es-ilyen-lett/

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account