Kilencedik éve végez a közösségfejlesztő szervezetek szakmai műhelye országos felmérést a közbizalom hazai állapotáról az Állampolgári Részvétel Hetéhez kapcsolódóan.

Bár a civil-nonprofit szervezetek vezetik a bizalmi listát, annak az általános képnek és tendenciának, amely ezekből az adatokból kirajzolódik a hazai közállapotokról, komoly figyelmeztetést kellene jelentenie az egész társadalom számára. A bennünket körülvevő intézményekben nem hiszünk, bizonytalanok vagyunk az eredményes akaratnyilvánításban a lakóhelyünk ügyeiben és leszokunk (vagy rá sem szoktunk) a nyilvános közpolitikai állásfoglalásokról, közösségi akciókról.

„A magyar társadalom ma olyan állapotban van – s ez a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legsúlyosabb adóssága -, hogy a hétköznapi életben a bizalom és a tolerancia a láncait nem hogy megerősítettük, de teljesen elgyengítettük, néhol el is szakítottuk.” – nyilatkozta ugyanerről a jelenségről a napokban Csepeli György szociológus.

A jelenség nagyon veszélyes; a közélet, a demokratikus közállapotok kialakulásának – megerősödésének e megkövesedő bizalmatlanság kimondottan az akadálya, s az intézményes bizalmatlanság az emberek és közösségeik közötti kapcsolatokat is kikezdi és jelentősen fékezi a gazdasági folyamatokat is.

A Közbizalom 2013. felmérés itt letölthető (és alább olvasható is):

http://reszvetelhete.hu/wp-content/uploads/2011/08/kozbizalom_2013.doc

 

További információ:

Közösségfejlesztők Egyesülete, Civil Kollégium Alapítvány

www.reszvetelhete.hu

www.kozossegfejlesztes.hu

www.civilkollegium.hu

Péterfi Ferenc [email protected]

 

 

Közbizalom 2013 by matev4328

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account