http://www.fovarosi-hirhatar.hu/hir/ures-szolam-a-tarsadalmi-reszvetel

Üres szólam a társadalmi részvétel

2013-09-26 05:53:44

Üres szólam a társadalmi részvétel

 

Üres szólam a társadalmi részvétel

 

Az Állampolgári Részvétel Hete kapcsán az LMP felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon a részvételiség eszméje nincs a méltó helyén kezelve. Az önkormányzatiságot létrehozó törvények nem garantálják, hogy a közösségek valóban bele is szólhassanak az őket és környezetüket érintő döntésekbe.

Az utóbbi idők kormányzatai kiüresítették, üres szólammá tették a társadalmi részvétel fogalmát. A törvénytervezetek, fejlesztési tervek felülről vezérelt “társadalmasítása” ritkán volt több puszta porhintésnél. A Fidesz központosító intézkedései alattvalóként tekintenek az állampolgárokra – ellehetetlenítik, sőt büntetik a közügyekben való részvételt.

Amit két évtizeden át demokráciaként akartak eladni Magyarországnak, az csak olcsó utánzat, bóvli. Az öntelt “uralkodó osztály” helyett a tudatos állampolgárok közösségeit kell mintaként felmutatni a társadalom számára. Annál élhetőbb egy ország, minél többféle civil szerveződés és alulról jövő kezdeményezés fér meg benne egymás mellett.

A részvétel a Lehet Más a Politika három alapértékének egyike. Az LMP az Állampolgári Részvétel Hetén is hangsúlyozza, hogy legfőbb szövetségeseinek az állampolgárokat, a civil szféra képviselőit tekinti, és velük együtt, parlamenti pártként kíván részt venni a közgondolkodás és a közállapotok megváltoztatásában.

A feje tetejéről végre talpára kell állítani a rendszert.

Sepsei Gergely az LMP országos választmányának tagja

MTI

Fotó: Pallai Katalin

 

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account