Idén is számos programmal készülnek a fehérvári civil szervezetek az Állampolgári Részvétel Hetére, amelyet szeptember 21-e és szeptember 27-e között tartanak. A hét olyan rendezvények sorozatából áll, amelyek mindenki által érzékelhetően hívják fel a szűkebb és tágabb társadalmi környezet figyelmét a részvételi demokrácia fontosságára.
Az Állampolgári Részvétel kampányhét a közép-kelet európai civil szervezetek, hálózatok együttes és hangsúlyos megnyilatkozása annak érdekében, hogy az állampolgári részvétel problematikája erőteljesebben jelenjen meg az európai médiában, politikában és a civil társadalomban. Olyan rendezvények sorozatából áll, amelyek mindenki által érzékelhetően hívják fel a szűkebb és tágabb társadalmi környezet figyelmét a részvételi demokrácia fontosságára. A programok figyelemfelkeltő jellegűek, a közjó gyarapítását, a helyi közösségi és civil cselekvést helyezik a középpontba, és azt is bemutatják, hogy mindez lehetséges. Országszerte olyan témákról esik szó, amelyek az emberekről és közösségeikről szólnak, nem az állandóan és mesterségesen gerjesztett politikai, illetve médiatematikákról, hanem helyi, kistérségi ügyekről, problémákról és megoldási alternatívákról. Terítékre kerül maga a részvétel, illetve a demokrácia fogalma, az aktív állampolgáriság, a beleszólás és a helyi cselekvés lehetőségei, láthatóvá válnak a hazai jó gyakorlatok. Az ÁRH programjait 2009 óta koordinálja az Echo Nonprofit Network Székesfehérváron, amelyeket a közreműködő szervezeteket, intézmények szerveznek önállóan.
Molnár Tamás civil és ifjúsági ügyekkel kapcsolatos tanácsnok és Kovács György, a Fejér Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője sajtótájékoztató keretében ismertette a részleteket a sajtó munkatársainak 2015. szeptember 21-én a Fehérvári Civil Központban.
Molnár Tamás civil tanácsnok elmondta, az Állampolgári Részvétel Hete alkalmával felhívhatják a figyelmet arra, hogy a legfőbb pillére a civil szervezeteknek az az önkéntes hálózat, amiben az emberek csatlakoznak a civil szervezetekhez és részt vesznek a munkájukban. "A rendszerváltozás óta óriási változáson ment keresztül a civil társadalom, szerencsére egyre többen látják meg a lehetőséget a civil szervezetek működésében, egyre többen látják, hogy energiát, időt nem kímélve lehet segíteni más emberek életét." – fogalmazott Molnár Tamás, aki szerint Székesfehérváron a civil szervezetek sokasodó programkínálata jó lehetőséget nyújt a lakosság számára. A tanácsnok örömért fejezte ki, hogy egyre többen szeretnének önkéntesként segíteni, ez megmutatkozott többek között a Koronázási Ünnepi játékokon is.
 
A programok részleteiről Kovács György, a Fejér Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője számolt be. Szeptember 23-án szerdán 17.30-tól Szociológia másképpen címmel az Állampolgári Részvétel Hete alkalmából invitálja meg a diákokat egy előadásra az Echo Szociológiai Kutatóintézet. A társadalomtudományokról, azon belül a szociológiáról beszélnek a szakemberek egy kicsit másképpen. Szeptember 24-én csütörtök 15 órától fórumbeszélgetés lesz az IKSZ-ről a Fehérvári Civil Központban, ahol workshopot szervez a Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Iroda az Iskolai Közösségi Szolgálatról. Várják a fogadószervezeteket, pedagógusokat, civil szervezeteket a fórumbeszélgetésre, ahol megoszthatják egymással az érintettek a jógyakorlatokat, tapasztalatokat.
 
Szintén szeptember 24-én csütörtökön 15 órától ipartörténeti előadást szerveznek az FCK-ban. Az Alapítvány a Magyar Műemléki Topográfia Támogatására június óta dolgozik azon a nagyszabású terven, miszerint Székesfehérváron létrejöjjön egy, a város iparát bemutató múzeum. A négy alkalomból álló programsorozat első nyilvános rendezvényén dr. Szalai Károly helytörténész előadásán vehetnek részt, aki a város iparfejlődését mutatja majd be az érdeklődőknek a 19. század végétől az 1930-as évek közepéig, valamint annak társadalmi és urbanizációs hatásait.
 
Szeptember 25-én pénteken 10 órakor könyvcsere pont nyílik a Fehérvári Civil Központban. A Vízivárosban is megnyílt a lehetősége annak, hogy ingyen cserélgessék feleslegessé vált köteteiket a könyvmolyok. Székesfehérváron harmadik helyen létesült Könyvcsere pont, amely az elmúlt hetek tapasztalatai alapján igen népszerű. A kezdeményezésről sajtótájékoztatón számolnak be az ötletgazdák.
Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account