Vasárnapi ételosztás közös összefogással

A Siófok Városért Egyesület több civil szervezettel karöltve elindította rendszeres ételosztását, hogy a város rászorulói minden vasárnap meleg ételhez juthassanak.

A kezdeményezés szeptember 20-án indult el, és már az első vasárnapi ételosztáson is sok rászoruló állt sorba a siófoki Újpiac téren.

– Minden rászoruló embert szeretettel várunk a városból, nem számít, hogy hajléktalan vagy nagycsaládos az illető, nem kérünk szegénységi bizonyítványt. – mondta el az eseményen Havasi Gábor, a Siófok Városért Egyesület elnöke. – Egyesületünk egyik tagja hívta fel a figyelmünket a Heti Betevő elnevezésű budapesti kezdeményezésre, amelyet két szakács indított el. A mozgalom ötletgazdái egy karácsonyi ételosztáson járva gondoltak bele abba, hogy azok az emberek, akik rászorulnak nemcsak az ünnepekkor éhesek, így kiépítették saját, heti rendszerességgel működő mozgalmukat a fővárosban, amely azóta már Makón, Székesfehérváron, valamint Budapest három kerületében is útnak indult. Felvettük a szakácsokkal a kapcsolatot, megnéztük, hogyan működik a mozgalom, majd úgy döntöttünk, Siófokon is elindítjuk, hiszen ebben a városban is rengeteg rászoruló ember él. Kezdeményezésünkhöz számos egyéni vállalkozó és cég csatlakozott, jelenleg 9-10 helyen vállalták el, hogy megfőzik a heti ételt. Ezáltal szétosztható a munka, csapatmunkában könnyebben, hatékonyabban dolgozhatunk. – mutatta be az akciót az egyesület elnöke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A heti meleg étel elkészítéséhez szükséges alapanyagokat a város 20-22 pontján kihelyezett gyűjtőedényekben összegyűlt összegből, önkéntes adományokból, illetve a mozgalom fővédnöke, dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármesterének támogatásával finanszírozzák a szervezők és a segítők.

– Néhány héttel ezelőtt a Siófok Városért Egyesület vezetősége keresett fel azzal, hogy szeretnének egy ételosztást elindítani, hogy minden vasárnap délben az arra rászoruló emberek egy tál meleg ételhez juthassanak. A fővédnöki felkérést azonnal elvállaltam, sem polgármesterként, sem civil emberként nem mondhattam nemet. Mint városvezetőnek, kötelességemnek érzem, hogy felkaroljam az ilyen kezdeményezéseket, ugyanakkor egyéni indíttatásom is megegyezik ezzel, ugyanis a szülői házból is azt hoztam magammal, hogy ahol tudunk, segítsünk, főleg ha rászorultakról van szó. Erkölcsi meggyőződésem, hogy támogatni kell az ilyen kezdeményezéseket, így a védnökség mellett felajánlottam az egyesületnek, hogy a polgármesteri keretemből egy meghatározott összeget szintén a rendelkezésükre tudok bocsájtani, amelyet vasárnaponként a főzéshez szükséges alapanyagok megvásárlására tudnak majd fordítani. Véleményem szerint ez egy nagyon pártolandó, jó kezdeményezés. Azokkal a közhiedelmekkel ellentétben, amelyek arról szólnak, hogy Siófok egy nagyon gazdag város, ahol nyoma sincs a szegénységnek, nagyon is sok a rászoruló a városban. Saját felmérésünk szerint 450-500 fő közé tehető azoknak az embereknek a száma Siófokon, akik rászorulnak, alkalmanként éheznek. Azt látom, hogy már az első alkalommal is szép számmal gyülekeznek az ételosztásra, és valószínűleg az elkövetkezendő időszakban, vasárnaponként ez a létszám csak bővülni fog. – nyilatkozta dr. Lengyel Róbert polgármester.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen a hétvégén 150 főre főztek a mozgalom résztvevői, és minél szélesebb körben sikerül hírét adniuk az ételosztásnak, annál több rászorulót várnak majd vasárnaponként.

– Felkerestünk olyan érintetteket, akik jobban ismerik ezt a perifériát, felvettük néhány karitatív szervezettel a kapcsolatot, és reményeink szerint egyre több helyre eljut majd az akció híre. Szervezői oldalon is bárkit szeretettel várunk, aki úgy érzi, szívesen csatlakozna a kezdeményezéshez, és valamilyen formában segítené az ételosztást. – mondta Havasi Gábor.

A mozgalomhoz az anyagi támogatáson túl akár étellel is hozzájárulhatnak az önkéntes városlakók. A saját maguk által elkészített hideg, meleg ételeket egyaránt kioszthatják a rászorulóknak minden vasárnap déltől kettőig a siófoki Újpiac téren.

forrás. Siofoki-hirek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: http://www.siofoki-hirek.hu/hu/magazin/598-vasarnapi-etelosztas-kozos-osszefogassal.html

 

 

Megjelent még:

http://www.somogyma.hu/2015/09/20/peldas-osszefogas-siofokon/ 

http://www.balaton.hu/?page=hirek&hir_akthely=70&hir_rovatid=152&hir_hirid=78571 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account