A Liget Budapest projekt ellen érveltek a Budapesti Városvédő Egyesület által A Liget maradjon Liget! címmel meghirdetett hétfői budapesti konferencia előadói.

Ráday Mihály, az egyesület elnöke emlékeztetett arra, hogy a Liget Budapest egy új városi brandet kíván létrehozni, többek között azzal, hogy egy helyre építenek sok új múzeumot.

A városvédő szerint azonbana magyar fővárosnak nincs szüksége új brandre.Vannak, akik a múzeumi kultúra fejlesztésének örülnek, de közben a múzeumok tömegét kellene rendbe tenni, és erről a projektben nincs szó – fűzte hozzá.

 

Ráday Mihály szerint Budapestnek nincs szüksége új brandre

Fotó: Polyák Attila – Origo

Nem építkezni kéne

A Liget Budapest eredményeként 60-ról 65 százalékra nő a Városliget zöldfelülete, de csak a liget mostani állapotához képest – hívta fel a figyelmet. Ráday Mihály szerinta Felvonulási tér betonsávját mind vissza kellene adni a Városligetnek, és nem épületeket emelni annak egy részére.

Az alternatívák között Ráday Mihály megemlítette, hogy az Északi Járműjavító 22 hektáros területén az összes megépíteni tervezett múzeum elférne, most azonban a telep "legjobb házában", az Eiffel-csarnokban az Operaház próbaterme épül. Jó helyszín lehetne a Nagyvásártelep a Kvassay-híd közelében, az Andrássy úton is több palota üresen áll, többek között az egykori Balettintézet, míg a Fotómúzeum kerülhetne a nemrég megnyílt Capa Központtal szembeni foghíjtelekre – vetette fel.

 

Így nézne ki a Felvonulási tér

Forrás: MTI/Középülettervező Zrt.

Építészeti múzeum már van

Az egykori Kilián-laktanyában elférne a Néprajzi Múzeum, noha az igaz, hogy a múzeumigazgatók alkalmatlannak tartják ilyen célra – szólt egy újabb ötletről a városvédő, aki felhívta a figyelmet a bezárt Schöpf-Mérei Kórház épületére, a Bem téri Radetzky-laktanyára, a Pollack Mihály téri Károlyi-palotára, a Moszkva téri Postapalotára, valamint az egykori Táncsics-börtön épületére is.

Építészeti múzeumot nem kell építeni, mert ilyen már van: úgy hívják, hogy Vajdahunyad vára, semmi akadálya, hogy egy építészeti múzeum beköltözzön a Magyar Mezőgazdasági Múzeum helyére – vélekedett Ráday Mihály.

 

A japán sztárépítész által tervezett Magyar Zene Háza már biztosan megépül

Forrás: ligetbudapest.org

A Városliget védelemre szorul

Körmendy Imre építészmérnök, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke hangsúlyozta:a várostervezést szakembereknek kell végezniük, nem politikusoknak.

Az UNESCO ajánlása szerint is fontos a tájak és világörökségi helyszínek megőrzése – emelte ki az építész, hozzátéve: a Liget Budapest több pontban ellentétes Budapest városfejlesztési koncepciójával. A Városliget történelmi közterület, ezért ugyanúgy védendő, mint a történelmi épületek – hangoztatta Körmendy Imre.

Visszaállítható lenne

Jámbor Imre tájépítész előadásában felidézte, hogy a 18-19. században a nagy városokban mindenhol létrejöttek nagy közparkok, kommunikációs fórumként szolgálva, egyúttal természetélményhez juttatva a városlakókat.

 

A Néprajzi Múzeum is a Felvonulási térre kerülne

Forrás: ligetbudapest.org

A Városliget terve 1813-16-ban született meg, majd a park területét többször is csökkentették: a legsúlyosabb beavatkozás az 1896-os millenniumi kiállítás volt, majd a Felvonulási tér létrehozása és a Budapesti Nemzetközi Vásár újabb területeket vettek el a ligetből – emlékeztetett a szakember, aki szerint Heinrich Nebbien 1816-os Városliget-tervének lényege most is visszaállítható lenne.

Nem szabad egy helyen tömörülniük

Fodor István régész, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója szerint nem szabad kulturális intézményeket kitenni a budai Várból, és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) új épületét a ligetben felépíteni.

"Budapest borzalmas ostromának az volt az előnye, hogy a fegyverek szedték le a barokk díszítést a Várról, majd a régészek állították vissza a gótika örökségét"– jegyezte meg a múzeumi szakember, hozzáfűzve, hogy ennek a megváltoztatására semmilyen logikus indok nincs.

 

Az egyik győztes terv az Új Nemzeti Galéria épületére

Forrás: ligetbudapest.org

Fodor István úgy vélte, Munkácsy Mihály nem tartozott ugyan korának élenjáró festői közé, mégsem szabad elfelejteni, hogya nemzeti kultúra és a világkultúra nem pont ugyanaz,ezért nem volt indokolt a Szépművészeti Múzeum összevonása az MNG-vel.

A magyar múzeumok most nem tudják teljesíteni gyűjteményük szinten tartását, tudományos feldolgozását és közönség előtti bemutatását – hangsúlyozta Fodor István. Javaslata szerint, át kellene tekinteni, milyen múzeumokra lenne leginkább szükség, de ezeknek a múzeumoknak semmiképpen nem szabad egy helyen tömörülniük.

Forrás: ORIGO

http://www.origo.hu/kultura/kunszt/20150922-liget-budapest-budapesti-varosvedo-egyesulet.html

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account