Állampolgári Részvétel Hete

Első alkalommal csatlakoztunk ehhez az országos kezdeményezéshez. Közösségi találkozót szerveztünk, hogy településünk jövőjéről beszélgessünk.

Izgalommal vártuk, hogy vajon hányan fogadják el meghívásunkat és csatlakoznak hozzánk egy jóízű beszélgetésre. Hogyan fog ez sikerülni? – kérdezgettük magunktól. Hiszen ilyen jellegű programot még nem szerveztünk. A termet múlt héten kitakarítottuk és berendeztük. Hétfő délutánra már csak némi díszítés és csinosítás maradt, és gondoskodtunk egy-két vendégváró falatról is. 5 óra felé közeledve elkezdtek érkezni a vendégeink.

A mintegy 3 órás beszélgetésen több mint 20-an vettünk részt és osztottuk meg egymással véleményünket állampolgárságról, Kocsérról, jövőbeni célokról. Nagyon örültünk, hogy ennyien eljöttek!

Miről is beszélgettünk:

Bemelegítésként kiscsoportokban szavakból mondatot alkottunk de nem akármilyen módon. A program címét bontottuk szavakra (Állam, Polgár(i), Részvétel, Hete) majd a szavak minden egyes betűjéből egy-egy újabb szót kellett kitalálnunk úgy, hogy azok értelmes mondatot alkossanak. Nem is volt olyan egyszerű! Marika egyből mélyvízbe dobott bennünket. De bebizonyítottuk, hogy kreatívak vagyunk, és viszonylag gyorsan megoldottunk azt.

Ötletes megoldások születtek, néhány ezek közül: Polgári: Piros Olga lufija gurul át roppant iramban; Részvétel: Régen ésszel, szívvel, vérrel és tettel emelték létüket.

Így hát túlestünk a bemelegítésen. Sápi Marika nagyon tartalmas kérdéseket és feladatokat alkotott számunkra, és mesterien vezényelte le a beszélgetést. Köszönjük Neki!

Majd jöttek az újabb feladatok: közösen arról beszéltünk, hogy mit is jelentenek nekünk az állam és a polgár szavak. Ki hogyan értelmezi, mit jelent az számára. Itt is értékes vélemények láttak napvilágot. (Állam: szabályokat hozó, adót szedő – gyakorta negatív aspektusa van, valaminek a feje, vezetője. Polgár: jogai és kötelezettségei vannak, részt vesz a közösségi életben, felelősségteljes stb.) hogy csak néhányat mutassunk be a válaszokból.

Ezután arról beszélgettünk, hogy mit jelent számunkra az, hogy polgárok vagyunk. Egyáltalán annak tartjuk-e magunkat. Erre mindenki saját gondolatait osztotta meg a többiekkel. Itt is változatos és értékes válaszok születtek.

A beszélgetést nem volt egyszerű Marikának vezetni, hiszen folyamatosan belecsempéztük a mindennapjainkat foglalkoztató kérdéseket is. Előkerültek a minket foglalkoztató helyi témák, problémák szép számmal.

Több kérdést intéztek a Polgármester úr és a jelenlévő képviselők felé is. 
Bodnár András polgármester arra a kérdésünkre, hogy mit vár az önkormányzat a polgároktól azt felelte: párbeszédet és javaslatokat. Tettünk is többet az est folyamán. Reméljük, megfogadják azokat.

Olyan gyorsan teltek a percek, hogy besötétedett mire az eredeti célunkhoz a jövőkép megfogalmazásához értünk volna. Azért néhány ötlet, javaslat így is napvilágra került községünk jövőjét érintően. (emberi kapcsolataink javítása, beszélgetni, meghallgatni egymást; környezetünk szebbé, rendezettebbé tétele – szemétszedés; egészségügyi ellátás javítása – háziorvosi rendelésre érkező betegek ellátásnak módja, mikéntje – jó lenne ezt valamilyen rendszerbe meghatározni; legszebb konyhakert és legszebb éléskamra lakossági akció – jövőre meghirdetni és jutalmazni a legszebbeket, ezzel is ösztönözni a lakosságot)

Az igencsak aktív 3 óra kevés volt ahhoz, hogy a jövőbeni céljainkat nagy számban megfogalmazzuk. Ettől függetlenül azt mondhatjuk, hogy nagyon tartalmas, jó hangulatú és aktív estet tudhatunk magunkénak.

Úgy érezzük, hogy ezt folytatni kell. Fontosnak érezzük, hogy lehetőséget teremtsünk a párbeszédre, olyan találkozókra ahol egy-egy témát körüljárva közösen beszélgethetünk. Biztosak vagyunk abban, hogy ha lett volna még 3 óránk sokkal több ötlet, elképzelés lát napvilágot a jövőnket illetően. De sebaj így van miért folytatnunk a beszélgetést!

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek aki elfogadta meghívásunkat, és velünk tartott ezen az estén, hogy olyan gondolatokat, fogalmakat és kérdéseket járjon körbe velünk melyek hozzásegíthetnek minket az aktívabb, cselekvő(bb) állampolgársághoz.

Korábbi ígéreteinkhez híven, most is azt mondjuk: Folytatni fogjuk!

Addig is ha van ötletük, hogy mit tegyünk meg községünkért jelezzék felénk. Minden véleményt nagyra értékelünk!

 

                                                                                                                                                                  Dávid Krisztina

                                                                                                                                             Legyünk Kocsér Jó Gazdái

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account