Jász-Nagykun-Szolnok megyei Diákönkormányzati Közgyűlés

 

            2015.09.24-én a Köz-Pont Ifjúsági Egyesület Tanévnyitó Közgyűlést szervezett Jász-Nagykun-Szolnok megye általános-, és középiskolái számára. A rendezvényen 12 iskola képviseltette magát 24 fővel.

A közgyűlés egyik legfőbb célja, hogy a megyében működő diákönkormányzatokat az összefogásra ösztönözze, továbbá, hogy tájékoztassa azokat az Egyesület és más szervezetek által nyújtott lehetőségekről. 

A közgyűlés résztvevői az alábbi szervezetekről, projektekről kaphattak tájékoztatást:

KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület:

A Köz-Pont Ifjúsági Egyesületet 2001-ben lelkes fiatal önkéntesek azzal a céllal hozták létre, hogy ifjú felnőttekként támogassák az akkori Városi Diákönkormányzatot Debrecenben. Az Egyesület az elmúlt 14 év során számos változáson ment keresztül. Jelenleg három városban (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok) működtet irodát illetve közösségi teret. A városi illetve megyei diákönkormányzatok szervezésén, támogatásán túl foglalkoznak még önkéntes tevékenységek szervezésével, illetve az iskolai közösségi szolgálat tekintetében közvetítői szerepet töltenek be több iskola és fogadó intézmény között. Ezen felül részt vesznek különféle sport-, környezetvédelmi-, és egyéb rendezvények szervezésében, illetve nemzetközi ifjúsági cserék lebonyolításában is.

 

A 2015/2016-os tanév programjainak, terveinek, lehetőségeinek ismertetése (sportprogramok, ifjúsági média program, önkéntes tevékenységek, ifjúsági iroda, tehetséges fiataloknak szánt lehetőségek)

 

Állampolgári Részvétel Hete (ÁRH)

A nemzetközi kampányhét legfontosabb célja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot teremtsen az állampolgári cselekvések lehetőségének, erejének, általában a civil részvételnek. Egyúttal az erre a hétre koncentrálódó események súlyukkal felkeltsék a média figyelmét az eseménysorozatra, általában a közösségi részvételre, s hogy megszólítsák, felelősségvállalásra buzdítsák a politikusokat, helyi, országos és nemzetközi szinten is. A közgyűlésen részt vett diákok az alaklom során kitöltötték az ÁRH 2015. évi kérdőívét, ezzel is hozzájárulva az esemény sikerességéhez.

Erasmus+ és az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)

Az Erasmus+ 13-30 éves korosztály számára ad lehetőséget nemzetközi tapasztalatszerzésre külföldi utak, tanulmányok és ifjúsági cserék által.

Ennek egyik típusa az EVS program, melynek keretein belül lehetősége van a 18-30 év közötti fiataloknak külföldi önkéntes munka vállalására, legalább 3, maximum 18 hónapos időintervallumban. Az EVS program egy kiváló lehetőség a személyes kompetenciák fejlesztésére, illetve lehetőséget ad új emberek, egy új kultúra megismerésére és akár az adott nyelv elsajátítására is. Az önkéntesek minden költsége fedezett.

 

College for International Co-operation and Development

A CICD lehetőséget ad 18. életévüket betöltött fiatalok számára, hogy eljussanak önkéntesként Afrikai országokba, vagy Indiába. Az önkéntes munkát megelőzően egy 6 hónapos felkészítésen és képzésen vesznek részt a CICD angliai iskolájában. Ezt követően van lehetőségük kimenni Afrikába vagy Indiába az általuk választott projekt keretein belül, szintén 6 hónapra.

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account