Időpont: 2015 09 26. szombat 11.00-16.00 között
Helyszín: Szentendre Hév állomás aluljáró 
Résztvevők: kb. 50-70 fő folyamatos illetve átmenő jelenléte

A Szombaton megtartott beszélgetés, az Eleven Emlékmű Szentendre csoport eredeti szándékainak megfelelően, újra teret adott annak a kulcs élménynek – amely az alapja a bizalom helyreállításának- amikor a leendő bántalmazó szemébe néz a leendő bántalmazottnak, ez volt az a katarzis pillanat amikor fordulat következett be, a megbántottság pingpong hibavalóságának szorongató érzését a reménység finomabb rezgései váltották fel.

 

Az Eleven Emlékmű első városi csoportja arra mutat rá, hogy jelen helyzetben, amikor újra megjelentek a közbeszédben a két világháború közötti korszakot jellemző kirekesztő magyarság tudat tartalmi elmei és  közösségi szervező erővé váltak-a hivatalos politika gyakorlatban is- az ezeket fenn tartó negatív érzelmek és gerjesztett affekciók. Hogyan épülnek ki a modern társadalom önszerveződő önvédelmi mechanizmusai, ha úgy tetszik immunrendszere. Az államilag finanszírozott intézményi tér ellenirányú mozgásaira, azok következményeire reflektálva. Erre a védtelenségre az egyik lehetséges válasz ez, vagyis a nyilvánosság intimizálása.

Nem a szimbólumokról, szimbólumok lehetséges jelentés tulajdonításairól beszélgettünk ott a bunker atmoszférájú aluljáróban, és nem is csupán a nemzeti jelképek politikai árucikké válását próbáltuk a kritika körébe vonni. Amit igazán láthatóvá tettünk az arra sétáló városiak és a szemben álló csoportok jelenlévő tagjai, de leginkább önmagunk számára, hogy lehetséges, hogy noha az ellenségnek kikiáltott csoportot identitása legtöbbször szörnyeteggé transzformálja, de mégis meg-meg pillanthattuk a másikban is tisztán önmagunkat a gyenge és kiszolgáltatott embert. 
Ez történt 2015. szeptember 26-án Szentendrén a HÉV állomáshoz vezető aluljáróban.
/Byron/

 

 

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account