Az Állampolgári Részvétel Hetét közel egy évtizede szervezik meg a civil szervezetek az Önkormányzattal közösen Szekszárdon. Idén új helyszínre telepedtünk ki. Az elmúlt években párszor megviccelt minket az időjárás, így olyan helyet kerestünk, ami védett, ha esik, de még szem előtt van, és sokan jönnek-mennek az útvonalon. Sikerült ilyet találni! A megújult Babits Mihály Művelődési Központ környékét laktuk be a héten.

A vezérfonalunk a régi jó Tedd Hisz TeHeted-en kívül, a Szolidaritás és Civilimidzs volt.

A szolidaritást mi úgy értelmeztük, hogy a Balassa János Megyei Kórház Gyermekosztályának és Pszichiátriai Osztályának gyűjtöttünk ruhákat, játékokat, színes ceruzákat, rajzlapokat.

Szeptember 21-én délután Csillagné Szánthó Polixéna, a Humán Bizottság elnöke, egyben a 2010-es év Év képviselője nyitotta meg a hetet a város részéről. A civil szervezetek részéről Ácsné Oláh Gabriella a Szekszárdi Civil Kerekasztal elnöke mondta el megnyitó beszédét. A megnyitó részeként az Ifjú Szív Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes tartott bemutatót.

Minden délután 14:00 órától 18:00 óráig a téren voltunk, és vártuk az embereket.

Ø  Civil szervezetek bemutatkoztak, a Szent József Kat. Iskola diákjai játszottak, kísérleteztek, központi kérdőívet töltöttek ki az emberek, beszélgettünk, ismerkedtek a civilekkel, tanácsot kértek civil ügyekben.

Ø  „Szabad tér-szabad vélemény!” – színes cetlikre (piros, kék, zöld, fehér papírlapokra) írhatták le a véleményüket az emberek, amiket két lepedőre tűztünk ki. Ezeket a véleményeket egész héten át olvashatták az érdeklődők, az arra járók. A cetliket feldolgoztuk, és a közeljövőben átadjuk Alpolgármester Asszonynak. Az Önkormányzat részéről a Polgármester minden évben a Civil Fórumon válaszol a felmerült problémákra.

Ø  Év képviselője díj – Idén már a 8. alkalommal, szigorú feltételek mellett tehették le voksukat a 18. életévüket betöltött szekszárdi állampolgárok a város képviselőire. A képviselők ezáltal visszajelzést kapnak a munkájukról. Az Év képviselőjére egy lezárt urnában gyűjtöttük a javaslatokat. Szép számmal érkeztek a javaslatok. Pénteken az urnazárás után, a kuratórium átolvasta, értékelte a beérkezett javaslatokat, majd meghozta a döntést. A kuratórium tagjai voltak: Dr. Varga Katalin, Szekszárd város Jegyzője, Ácsné Oláh Gabriella, a Szekszárdi Civil Kerekasztal elnöke, Németh Judit, Tóthi János és Horváth Ferenc – ők Szekszárd város díjazottjai. Tóthi János az Év képviselője volt 2008-ban.

Ø  Könyv csere-bere! –t idén is szerveztünk, amikor az otthon megunt, elolvasott könyveket lehetett másikra cserélni. Nagy érdeklődés övezte az akciót! Néhányan úgy éreztük, hogy nemsokára könyvespolcot is szeretnénk a könyvek mellé.

Minden nap más téma köré szerveztük a programot. Az első nap az egészségügyé, a második a családon belüli erőszak, a harmadik a város szépítéséé, az utolsó napunk az elfogadás, befogadás napja volt.

Hétfőn a nyitó napon kezdtünk el gyűjteni a kórház részére, amit egy óriás pólyással reklámoztunk. Minden nap másik fiatal vette fel a”ruhát”, és nagy élvezettel hordta. 

Kedden, a családon belüli erőszak témájában beszélgethettünk egy korábban bántalmazott újságírónővel, este pedig előadást tartott a témában.

Szerdán délután a Sternlein Egyesület kigazolta, kitakarította az Ivó szarvas szobor környékét, és az Önkormányzattól kapott növényeket is elültették. Este pedig Dr. Haag Éva Alpolgármester Asszonnyal beszélgethettünk a városban általunk tapasztalt problémákról. Nagyon sokan ugyanazokat fogalmaztuk meg, csak másképpen. Nem csak panaszkodtunk, hanem igyekeztünk javaslatokat is tenni, hogy hogyan lehetne változtatni, mi lehetne a megoldás. Az utolsó nap délutánján a Polip Egyesület fiataljai és külföldi vendégeik érzékenyítő „tréninget” tartottak nekünk. Ez néhol görbe tükör is volt. Ölelést kért: politikus, prostituált, kábítószeres, muzulmán, hajléktalan, homoszexuális. Egy-egy papíron bemutatkoztak, és leírták, hogy ők is emberek, és egy ölelést kérnek. Az emberek vegyesen reagáltak a kérésre.

Szeptember 24-én délután átadtuk az Év képviselőjének az elismerő oklevelet, és egy gyönyörű festményt, melyet a Bárka Művészeti Szalon ajánlott fel. Az Év képviselője 2015-ben Gyurkovics János lett. Egy kis ünnepi műsor után, Dr. Haag Éva, a 2012-es év Év képviselője mondta el záróbeszédét.

Az eseményről tudósított a Szekszárdi Vasárnap, Kadarkanet és a Tolnatáj Tévé is.

Tags:

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account