A Részvétel Hete Magyarország egyik legnagyobb civil eseménysorozata, amelyen több száz szervezet és intézmény, helyi, kistérségi, megyei esemény hívja fel a figyelmet a részvétel és a helyi cselekvés fontosságára!

A nemzetközi kampányhét legfontosabb célja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot teremtsen a civil szerveződéseknek és a közösségi részvételnek:

  • felkeltse a média figyelmét;
  • megszólítsa, felelősségvállalásra buzdítsa a politikusokat helyi, országos és nemzetközi szinten.

Az elmúlt években csak Magyarországon több ezer akció és esemény valósult meg a Hét során. Több száz településen és több ezer közösség, civil szervezet csatlakozásával megmutattuk, hogy az állampolgárok részvétele nem csak utópia, hanem a legalapvetőbb közös ügyünk. Legyél akár környezet-, vagy érdekvédő, tervező, fejlesztő, segítő, szervező, képző, informáló, szépítő, vagy akárhogy is, de jobbítani akaró, a Részvétel Hete a Te heted is.

SZERVEZKEDJ! vagy kapcsold márciusi programjaidat az ÁRH-hoz!

Állampolgári Részvétel Hete – 2018. március 19-25.

Kötődések és Választások

A RészvételHete kiemelt témái 2018-ban is a részvétel legfontosabb hazai aktualitásaival foglalkoznak:
  • A „civilség” és a civilek bemutatásával
  • A választásokhoz kapcsolódó tudatosítással
„Az embereknek kötődésre és választási lehetőségekre van szükségük ahhoz, hogy életlehetőségeiket a maguk teljességében élvezhessék. (…) Ezek a kötődések az autonóm társulások variációit igénylik, amit civil társadalomnak nevezünk. (Ralph Dahrendorf 1997)

Kötődések

Az elmúlt években a kényszer és az igény is megnőtt a civilek megmutatkozására. A nem várt nyilvánosság egyértelmű kihívást jelent, ugyanakkor lehetőséget is munkánk, eredményeink, nehézségeink bemutatására, kötődéseink és kapcsolataink megerősítésére, közös érdekeink védelmére. A témaválasztáshoz és a szervezkedéshez külön kiemeljük a hazai közélet két legismertebb civil kampányát és összefogását, a MACI-t (Magyar Civilszervezetek) és a Civilizációt.
Minden olyan program, amellyel felhívjátok a figyelmet az önszerveződés fontosságára vagy a szervezetek közötti szolidaritásra, CIVIL SZÍV-et formál, az összetartozás jelképét. Legyen az beszélgetés, fórum, nyílt nap, közösségi akció, flash-mob, médiaesemény, bizalmat ad más közösségeknek, szervezeteknek is.

Választások

A részvétel a közélet alakításáról és az életminőség javításáról szól. Ilyen utakon jár a civil szervezetek és közösségek többsége. A véleménynyilvánítás egyik alapvető eszköze a választáson való részvétel. Nem igaz, hogy nem éri meg elmenni szavazni, mert úgysem változik semmi. A politikusoknak szavazatokra van szükségük pozíciójuk megőrzéséhez vagy megszerzéséhez. Értelemszerűen a hangjukat hallató szavazópolgároknak próbálnak kedvezni ígéreteikkel, döntéseikkel. Segítsetek tájékozódni a körülöttetek élőknek, hogy milyen fontos helyzetben vannak.
Minden csatlakozót arra buzdítunk, hogy szervezzen olyan programot, ami segíti a választókat a tájékozódásban, legyen az közösségi beszélgetési, filmvetítés, képzés, standolás, választói fórum, választói gyűlésen való részvétel. Osztályozhatják is a képviselőjelölteket hátterük, eredményeik alapján. Értékelhetik az újrainduló képviselőjelölteket is, hogy a közösség érdekeinek megfelelően szavazott vagy nyújtott be indítványokat a parlamentben. Ehhez ötletekkel, eszközökkel segítséget is nyújtunk a cka.hu/szavazz oldalon, többek között a pártprogramokról készített összefoglalókkal.
A témához tartozó részletes programajánlásokat itt találjátok.

Kérdéseiteket, reakciókat a következő e-mail címen várjuk: [email protected]

Facebook: facebook.com/reszvetelhete – #reszvetelhete

„A hatalom forrása a nép. A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.” (Magyarország Alaptörvénye. Alapvetések. B cikk.)

Tedd, hisz teHETED!

Copyright © 2011-2019 Állampolgári Részvétel Hete. Minden jog fenntartva. Tervezte és fejlesztette: Civil Kollégium Alapítvány.

Lépj be a már meglévő Facebook regisztrációdon keresztül

vagy    

Elfelejtetted a jelszavadat?

Create Account