A Civil Kollégium Alapítvány egyike annak a hat európai civil szervezetnek, melyek az Erasmus+ program keretében 2016. márciusa és 2018. szeptembere között közösen valósítják meg az ECOS (European Community Organising School – Európai Közösségszervező Iskola) nevű projektet. A lengyel Bona Fides, a német FOCO, a szlovák CKO, a bolgár NART és a Magyar Szegénységellenes Hálózat, csakúgy mint a Civil Kollégium Alapítvány évek óta elkötelezettek a közösségszervezés mellett és amellett is, hogy a módszer országaikban minél nagyobb figyelmet és szerepet kapjon. A partnerek egyetértenek abban, hogy a közép-kelet európai poszt-szocialista régióban az alacsony társadalmi részvétel és a növekvő egyenlőtlenségek miatt a közösségszervezés különös és egyre növekvő jelentőséggel bír.

A régió aktív közösségszervezői szinte kivétel nélkül amerikai szakemberek képzésein keresztül ismerkedtek meg a szervezés elméletével és gyakorlatával. A projekt reflektálni kíván arra, hogy a régió történelmi-politikai fejlődése okán a posztszocialista közösségekben a közösségszervezőknek  sajátos kihívásokkal kell szembenézniük, és a lehetséges megoldások megtalálásában a hasonló közegben dolgozó szakemberek tapasztalatcseréje kulcsfontosságú lehet. Az utóbbi néhány évben a közösségszervezés közép-kelet európai előretörése nagyban köszönhető az ECON (European Community Organising Network – Európai Közösségszervezői Hálózat) megalakulásának. A hálózat felismerte, hogy nagy szükség lenne a jó gyakorlatok megosztására, és a különböző országokban tevékenykedő szervezetek és szakemberek együttműködésére. A projekt ezekre a szükségletekre hivatott válaszolni, és a projektet megvalósító szervezetek, akik egyben a hálózat tagjai is, a projekten keresztül még szorosabbra kívánják fűzni az együttműködésüket.

A projekt elsődleges célja, hogy növelje a közösségszervezés iránt már elkötelezett szervezők kompetenciáit. A partnerek összesen hat ötnapos képzést valósítanak meg már nagyobb tapasztalattal rendelkező valamint kezdő közösségszervezők számára. A cél a közösségszervezésről való elméleti és gyakorlati tudás bővítésén túl a közösségszervezéshez fontos egyéni készségek fejlesztése.

A projekt során a partnerek tapasztalataikat összeadva egy egységes képzési anyagot dolgoznak ki, mely egy „e-learning” felületen keresztül szélesebb körben is elérhető lesz. A partnerek emellett különböző nemzetközi szemináriumokon fogják népszerűsíteni a közösségszervezés módszerét. A projekt egyik hozományaként kézikönyvet és közösségszervezői szótárat fognak megjelentetni, mely a közösségszervezés gyakorlatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza majd a szakemberek számára. Az írásos anyag angolul és a résztvevő partnerek nyelvein is olvasható lesz.

SAM_4426

A partnerek abban bíznak, hogy a projekttevékenységek hozzá fognak járulni ahhoz, hogy országaikban és a régióban a közösségszervezés minél hatékonyabban és magasabb színvonalon működhessen, és így még jobban szolgálja az elnyomott és a társadalom peremére szorult közösségek érdekeit.

Tags:
0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?