Az Erasmus+ európai uniós program támogatásában valósul meg a 2016. februárban indult újabb nemzetközi projektünk, melynek célja az európai fiatalok állampolgári aktivitásának növelése hatékony digitális ökoszisztéma kialakításával.  A projekt hat európai országból érkező partnerek (Belgium, Izland, Horvátország, Bulgária, Anglia és Magyarország) együttműködésével valósul meg. Első szakaszában a jelenlegi digitális médiumokat feltérképező kutatást végzünk, mellyel párhuzamosan elkezdődött annak a digitális platformnak a kialakítása, mely a fiatalok európai állampolgári aktivitását segíti. Ennek továbbfejlesztésére két tábort szervezünk, Kunbábonyban, illetve Horvátországban. A projekt 2017 októberében zárul.  

Az európai polgárok kétharmada úgy véli, hogy semmi beleszólása nincs az EU működésébe. 40%-uk azonban közvetlenül szeretné befolyásolni a döntéshozatali folyamatokat. Vajon te is közéjük tartozol? A digitális eszközök lehetővé teszik, hogy kitágítsuk a résztvevők körét, és mi is hatást gyakoroljunk az EU döntéshozatali folyamataira, meghaladva a jelenlegi konzultációk menetét, és a zárt strukturált párbeszédet. Ráadásul a gyakorlat azontúl, hogy zárt, a fiatalok számára nem is vonzó.

Annak ellenére, hogy tweetek, posztok milliói kerülnek a virtuális térbe nap mint nap, előttünk álló kihívás, hogy a fiatalok véleményét, álláspontját a politikai döntéshozók számára is hatékonyan továbbítsuk, átláthatóvá tegyük. Egy digitális ökoszisztéma kialakítása éppen erre hivatott.

A 2016-ban induló „Deep-linking Youth”-projekt célja, hogy egy olyan jól működő digitális ökoszisztémát hozzunk létre a fiatalok számára, amellyel eszközt kapnak a valódi hatásgyakorlásra.

Ennek egy kutatás adja az elméleti hátterét, amelyben a meglévő online működéseket, digitális médiatartalmakat elemezzük, kiegészítve a digitális pszichológia eszközrendszerével. A kutatás tapasztalataira épül a projekt szoftverfejlesztési szakasza, amellyel megteremtjük a teret a fiatalok számára, egy digitális platform kialakításával, hogy aktív EU állampolgárokká válhassanak. Célunk, hogy partneri viszonyt építsünk a fiatal EU-tagok, és a döntéshozók között. Mi közvetlenül építünk a fiatalok véleményére, így Magyarországon is tábort szervezünk, mialatt teszteljük és közösen alakítjuk tovább azt a digitális felületet, amely a projekt végére minden fiatal EU-állampolgárnak esélyt ad a szabad véleménynyilvánításra.

Partnereink:

  • The European Citizen Action Service (ECAS) – A brüsszeli székhelyű nemzetközi non-pofit szervezet a 24 éve dolgozik azon, hogy az EU állampolgárai hatékonyabban részt vehessenek a döntéshozatali folyamatokban – 150 civil szervezet hálózatát fogják össze. Projektgazdaként felelősek a lebonyolításért, illetve a jó-gyakorlat európai szintű beágyazásáért.
  • The Consultation Institute (TCI) – Bedfordshire
  • Eramus Student Network – Brüsszel
  • ProInfo – Bulgária
  • GONG – Horvátország
  • Citizens Foundation – Reykjavík

erasmus-logo-high-resolutions

 

 

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?