ELEVEN EMLÉKMŰ

Eredmény lehet egy elsöprő erejű tiltakozó kampány elindulása a szentendrei turul vagy más megfélemlítő jelenség ellen, és egy újabb a Szabadság téri mintát követő, állandó ellenállási gócpont kialakítása. Öntudatossá vált tagjaink csoportokká szerveződve, sikeresen képviselhetik közösségük érdekeit a helyi és az országos nyilvánosságban.” Horváth-Kertész Balázs, közösségszervező

A székesfehérvári önkormányzat 2015 nyarán bejelentette, hogy egy helyi alapítvánnyal szobrot állítana Hóman Bálintnak, Székesfehérvár egykori országgyűlési képviselőjének,

aki részt vett a zsidótörvények előkészítésében. A szoborállítást támogatók Hóman történészi tevékenységére és a városért tett munkájára hivatkoztak. A terveink alapján megvalósult civil akciósorozat a Hóman-botrány kirobbanásához, majd később, a szövetségesek nyomására, a szoborállítás megakadályozásához vezetett. Ha a Hóman Bálint-szobor felállításra került volna Székesfehérváron, az megnyitotta volna az utat valamennyi, Hómanhoz hasonlóan a rasszizmus és az antiszemitizmus elterjesztésében vállalt szerepe miatt kizárt közéleti szereplő nyilvános megünnepléséhez. Nagyszámú aktivista mozgósításával, a helyszínen megvalósított többlépcsős kampányunkkal és támogató szervezetek csatlakozásával sikerült a magyar és a nemzetközi média figyelmét a helyi döntéshozókra irányítanunk. Az önkormányzat anyagi támogatásával megvalósuló alapítványi projekt az egyre fokozódó diplomáciai nyomásra miniszterelnöki hatáskörben került felülvizsgálatra, és végül nem valósult meg. Győzelmünk fordulatot hozott a hegemón identitáspolitika civil ellenőrzésében.

Így szerveződtünk!

2015 novemberében stratégiai koalíciós találkozót és kampánytervező műhelyt tartottunk Budapesten székesfehérvári résztvevőkkel. Homoki Andrea és Édler Eszter koordinálták az ekkor induló 2 hetes nyomásgyakorló kampányt.

Kampányhéttel indítottunk: utcai standdal és bevonó játékokkal. A helyi aktivistákat műhely- munkán készítettük fel, amiből médiakampány bontakozott ki.

2015. nov. 29-én helyi művészek bevonásával létrehoztunk egy installációt, amellyel elfoglaltuk a Hóman-szobor tervezett helyét, a Bartók Béla teret, a médiához pedig a kihelyezésről készült videóval együtt juttattuk el az első üzenetünket.

Szövetségeseket keresve kiépítettük a kapcsolatot a helyi önkormányzat ellenzéki képviselőjével és az ügyben aktív pártok tagjaival. Kapcsolatba léptünk több szervezettel, pl. a Humán Platformmal, a MAZSIHISZ-szel vagy a Szépírók Társaságával.

Több mint száz fő részvételével demonstrációt, fáklyás felvonulást és nyilvános fórumot tartottunk.

A Hóman-árnyék” installáció várakozásinkat túlszárnyalva bejárta a nemzetközi médiát is (BBC, Reuters, Yahoo Press, Washington Post vagy a The Guardian). A miniszterelnök által személyes ügyként kezelt szoborállítást a nemzetközi diplomáciai nyomás nem söpörhette volna el, ha a magyar nyilvánosságban nincs tematizálva az ügy, és nem áll mögötte a társadalmi felháborodást megjelenítő helyi civil csoport.

A tiltakozási hullámhoz az Élet Menete és a MAZSIHISZ is csatlakozott, végül Barack Obama amerikai elnök  nemzetközi  holokauszt-emléknapon  mondott  beszédének  is  köszönhetően a miniszterelnök is visszavonta támogatását. Így a háttér nélkül maradt alapítvány minden előzetes erősködése ellenére, decemberben végleg visszavonult. Ennek a győzelemnek az utórezgései újrarajzolták az emlékezet- és identitáspolitikai küzdőteret. A hatás több helyen is tetten érhető, de talán a leglátványosabb az volt, amikor az Eleven Emlékmű mozgalom által is katalizált önszerveződő aktivista megmozdulás elsöpörte a budapesti Donáth-szobor állítást.

Tags:
0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?