Akár a közös helyi döntéshozatal ünnepe lehetne, ma mégis leginkább egy tét nélküli cirkuszi előadáshoz hasonlít az évi egyszeri, kötelező önkormányzati közmeghallgatás. Ezen a gyakorlaton kíván változtatni az a közel két hónapos kampány, amely a lakosokat és önkormányzatokat egyaránt arra ösztönzi: éljenek a közmeghallgatások adta lehetőséggel a hatékonyabban működő és lakóbarát települések megteremtéséért.

Éjjel vagy éppen hajnalban zajló ülések. Válaszadástól eltiltott ellenzéki képviselők. „Ártalmatlan” témák kijelölésével a valódi problémák elnémítása – a végtelenségig sorolhatnánk az olyan rossz gyakorlatokat, amelyekkel az önkormányzatok megpróbálják súlytalanná tenni a közmeghallgatásokat Magyarországon. Mindezek mellett a lakosság nincs is igazán tisztában azzal, hogy van mód szembesíteni és számonkérni az önkormányzati vezetőket a helyi ügyekkel kapcsolatban – évente legalább egyszer nyilvánosan.

A Beleszólok! kampány keretében (2018. november 1. – december 31.) segítjük a civil közösségeket abban, hogy felhívják a figyelmet a helyi közmeghallgatásokra, tájékoztassák róla a lakosságot, hogy ezen a fórumon lehetőségük van számon kérni a helyi önkormányzat munkáját. Sőt fontos, hogy részt vegyenek benne és kérdéseket tegyenek fel! Ezen a fórumon keresztül meg tudják jeleníteni saját ügyeiket és szemtől szembe a testület tagjaival rákérdezni arra, hogy miként vesz részt az önkormányzat azok megoldásában.

Te mit kérdeznél a helyi vezetőktől?

Közösségeink a következőképpen tudnak részt venni a közmeghallgatások előkészítésében:
– kikérik a településükön a közmeghallgatás időpontját
– terjesztik a lakosság körében a részvétel lehetőségét és fontosságát
– kérdéseket küldenek be a közmeghallgatásra, ezáltal alakítják a közmeghallgatások tematikáját, illetve a helyszínen kérdeznek
– a nyilvánosság előtt hívják fel a figyelmet az őket érintő ügyekre
– alternatív fórumokat szerveznek a témákban, amikről szerintük a közmeghallgatásoknak szólni a kellene

A beleszolok.hu oldalon a kampány ideje alatt gyűjtjük a jó és rossz gyakorlatokat és megjelenítjük a közmeghallgatások időpontjait, lehetőség lesz akár alternatív közmeghallgatások megszervezésére is.

Az alábbi linken elérheted a közmeghallgatásokról szóló kisokosunkat:
https://www.beleszolok.hu/kozmeghallgatas/

A kampány eseményeiről bővebben ezen az oldalon tájékozódhatsz.
https://www.facebook.com/pg/civilkollegium/events/?ref=page_internal

Kampányunk az állampolgári részvételt és aktivizmust népszerűsítő nemzetközi SPEAK! kampány része: https://www.togetherwespeak.org/

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?