Kunbábony az aktív állampolgárok találkozóhelye. A Közösségszervező Országos Találkozón is olyan emberek vesznek részt, akik a számukra fontos ügyek mentén szerveződnek közösségekbe, csoportokba. Ezek az érdekérvényesítő csoportok leggyakrabban helyben szeretnének elérni valamilyen változást, és ebben az önkormányzatot, helyi választott vezetőiket szólítják meg.

Nemcsak a kérdéseink, a válaszaink is megvannak!

Mik azok az eszközök, amelyek rendelkezésünkre állnak? Hogyan érhetjük el céljainkat helyben úgy, hogy közben a település vezetéséről tisztább képünk legyen, és pontos elvárásaink, amelyeket a többi lakó és a választott képviselők is megismernek. Hogyan formálhatjuk az önkormányzatokat kívülről és belülről? Mi az útja annak, hogy elérjük: az általunk megválasztott képviselők valóban munket képviseljenek, legyenek számonkérhetőek és képesek az együttműködésre? Ezen a napon ezekre a kérdésekre adunk válaszokat a tapasztalataink összegzésével.

A nap folyamán beszélgetések, tapasztalatcserére és tanulásra alkalmas műhelyek, viták, játékok várják a találkozó résztvevőit.. Párhuzamos műhelyekben és word café formátumban, közös gondolkodás révén gyűjtjük össze azt a rengeteg tapasztalatot, ami a közösségszervezőknél összegyűlt.


Pénteken, az Önkormányzati nap keretében az alábbi programok várják az érdeklődőket:


Aktivisták az önkormányzatban: Bemelegítésképpen a reggeli beszélgetés két vendége, Udvarhelyi Tessza és Balogh Samu számolnak be a legutolsó barcelonai önkormányzati választás tapasztalatairól. Spanyolországban május 26-án, az EP választásokkal egy napon helyhatósági választások is voltak. Tessza és Samu a Barcelona En Comu elnevezésű választási szövetség, azaz Ada Colau polgármester újraválasztás kampányát segítették önkéntesként. Bár Ada pár ezer szavazattal a második helyen végzett, a progresszív városi mozgalomból kinőtt politikai szervezet munkája nem tekinthető sikertelennek, erős pozícióban maradtak. Tessza és Samu a közelgő hazai választásokat szem előtt tarva mesélnek nekünk ennek a kampánynak a tanulságairól.

Választási műhely: Szeretnénk, hogy minden csapat felkészülten, magabiztosan, a közösségbe beágyazottan és megfelelő mennyiségű erőforrással tudjon nekivágni a munkának.

Részvételi alapú önkormányzat worldcafe: Három párhuzamos programon cserélünk tapasztalatot és fejlesztünk új eszközöket. A cél, hogy hatékonyabban szólhassunk hozzá a önkormányzati működéshez, ott tudjuk képviselni az ügyeinket, ahol a döntések megszületnek.

Tervezz magadnak képviselőt!: Álmodtál már a tökéletes képviselővel? Most szabadon álmodozunk róla. Hogyan és milyen eszközökkel kommunikál? Milyen gyakran és milyen formában számol be a közösségnek? Hol lakik? … Számba vesszük a számtalan kérdést. és egy művész segítségével testet ölt a képviselőnk. A játékos feladatok megoldásával egy komoly kiadványt készítünk elő.

Beleszólunk – a részvétel eszközei: Az elszámoltató fórumtól a közmeghallgatáson át a közérdekű adatigénylésig, különböző helyzetekben különböző eszközöket használunk az információk megszerzésére és saját véleményünk kifejezésére. Hogyan írjunk meg egy beadványt, mitől lesz valóban nyomásgyakorló egy fórum, hogyan viselkedjünk egy fogadóórán. Segits összeállítani a jó gyakorlatok listáját, tudj meg többet a részvételi technikák alkalmazásáról, és képviseld az ügyed hatékonyabban, mint amit eddig valaha lehetségesnek gondoltál.

Vigyázat: pártok!: Lehetséges a gyümölcsöző együttműködés a pártjainkkal? Megmutatjuk, hogyan lehet közelebb kerülni egy másik nézőponthoz akkor is, ha biztos vagy a saját igazadban. A koalícióépítés nélkülözhetetlen eleme a társadalmi változásokért indított mozgalmaknak. Tágítsuk az együttműködési képességünk határait.

Közösségszervezés hazai pályán 2. kerekasztal beszélgetés: 2014-ben Sebály Bernadett, Peták Péter, Varga Máté és Vojtonovszki Bálint átfogó tanulmányban foglalták össze a közösségszervezés módszertanát és történetét. Azóta eltelt öt év, időszerű újra elővenni a varázstükröt, és belepillantani. Vajon azonos-e még a közösségszervezés világa az akkor felvázolt képpel? Még mindig ugyanazokkal a kihívásokkal, eszközökkel, ellenfelekkel találkozunk, és minden változatlan, vagy történtek lényeges változások az azóta sok új szereplővel gazdagodó közösségszervezői gyakorlatban? Megtarthatjuk, vagy újra kell gondolnunk a közösségszervezői önmeghatározásunkat? Milyen fő pillérek tarthatják egybe a közösség szervezés egyre bávülő hálozatát? Ezeken túl is sok lényeges kérdés felmerülhet egy komoly szakmai vitán. Bálint Mónika, Giczey Péter, Móra Vera, Sebály Bernadett, Peták Péter és Varga Máté beszélgetnek a Nagyszínpadon.


A programok jó idő esetén napfényben, rossz idő esetén esőben lesznek megtartva, az egyéb változások jogát is fenntartjuk!- önkéntes szervezők : )


Jelentkezési lap →

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?