"Tető az együttlét fölött"

A Civil Kollégium regisztrált felnőttképzési intézmény. Számos engedélyezett  programmal rendelkezünk, amelyet közösségi aktivisták, civil szervezetek tagjai és vezetői és szakemberek számára ajánlunk. A helyszín, Kunbábony, ahol résztvevő és tanár megfelelő körülményeket talál a közös gondolkodáshoz, egy -egy témában való elmélyüléshez, barátokozáshoz, tapasztalatcseréhez. Az épület a tanyaközpont iskolája volt, de a lakosság csökkenése miatt bezárták. Az 1990-es évek elején találtak rá közösségfejlesztők, a már leromlott állapotú épületre. A Civil Kollégium Alapítvány megvásárolta Kunszentmiklós Város Önkormányzatától, majd felújította azzal a céllal, hogy a közösségi munka során felmerülő képzési szükségletet kielégítse.

1997-től szép, kulturált környezetben,  korszerű tanteremmel, kényelmes fürdőszobás szobákkal várjuk a résztvevőket.

18 év után, a sok-sok visszatérő közösség, szakember, civil aktivista visszajelzése alapján elmondhatjuk, hogy Kunbábony a közösségi munka szimbólumává vált, ahol mindig lehet újat tanulni, ismerősökkel és új emberekkel találkozni, ahonnét lehet ötletet, tudást, kapcsolatokat, jó érzéseket hazavinni.

Alapítványunk 1994-es megalakulása óta fő tevékenysége a felnőttképzés.

Képzéseink átfogó célja a helyi közösségek fejlődésének segítése, a közösségfejlesztés, közösségszervezés, a fenntartható fejlődés támogatása, a civil társadalom erősítése.

A Civil Kollégium Alapítvány, mint felnőttképző intézmény az új felnőttképzési törvény (2013. évi LXXVII. törvény) szerinti felnőttképzési engedéllyel rendelkezik.

Bővebb információ a képzések menü alatt.

A Képzési Központ, mint Közösségi ház

a helyi közösség rendezvényei

Kunbábony egy 370 fős kistelepülés, tanyabokor, amely közigazgatásilag Kunszentmiklóshoz tartozik.

A településen nincsenek közintézmények. Az itt élők Kunszentmiklósra járnak orvoshoz, szolgáltatásokat igénybe venni, óvodába, iskolába, többen dolgozni is.  1998 óta működik helyi egyesület a tanyabokorban.  A Közösen Bábonyért Egyesület évente rendszeresen szervez közösségi rendezvényeket, amelyek  egy részének a Civil Kollégium ad otthont.  Ilyen rendezvények a Mikulás és az augusztus 20-i falunap, a szilveszteri mulatság . A környéken élők is szívesen jönnek ide, mert jó a hangulatot, kedvesek az emberek és szép a környezet. Az Egyesület a vezetőségi üléseket, közgyűléseket is itt tartja meg, mivel más közösségi hely nincs a településen.

civil szerveződések találkozói

Távolabbról is érkeznek ide időnként civil szervezetek, akik a közös ünneplést, vagy a szervezetfejlesztési alkalmakat rendezik meg Kunbábonyban. Rendszeres vendégünk a Pro Háló – egyik magyarországi közösségfejlesztő hálózat, az Élettér Közösség-és Településfejlesztő Egyesület Komáromból és a Közösségfejlesztők Egyesülete.

iskola találkozó

Évente helyt adunk a kunbábonyi iskolába járt diákok találkozójának is.

családi rendezvények, esküvők

A közösségi ház lehetőséget ad családi rendezvények: születésnapok, ballagás megtartására. Ezek mondhatjuk úgy is, hogy önkiszolgáló alkalmak, amikor a család maga végzi el a szervezési munkákat: berendezés, díszítés, vendégvárás. Ehhez a Civil Kollégium a helyet és az eszközöket adja.

Nagy életesemények helyszíne is volt már Kunbábony. Fiatalabb és idősebb pár is itt fogadott hűséget, vagy erősítette meg egymáshoz tartozását.

A Civil Kollégiumot mintegy egy hektáros parkos, erdős, gyümölcsös terület övezi, amely lehetőséget ad a képzések és közösségi események fizikai terének kiterjesztésére, nagyobb szabású rendezvények – nyári egyetemek, táborok, esküvők és más események – kényelmes és természetközeli megvalósítására.

A Közösségi Kert

Az öngyógyító kert nem pusztán arról szól, hogy zöldségeket termelnek benne, hanem az elfogadásról, közös tevékenységről is, a célok összehangolásáról, a csiszolódásról. Bár a kunbábonyi Civil Kollégium területén fekvő kert nem a hagyományos értelemben vett közösségi kert (azaz nincsenek parcelák), de mivel közösen művelik, ezért tökéletes lehetőség az összetartozás erősítésére. 

A Szövetkezet harmadik éve kertészkedik itt, de minden évben kicsit más volt a stratégia. Idén újra nekiveselkedtek a vegyszermentes növénytermesztésnek, ami nem könnyű feladat, minden évben új kihívás elé állítja a csapatot.

Bővebben a kertről:

http://kozossegek.atalakulo.hu/kertzaras-kunbabonyban 

A Civil Kollégium Alapítvány munkájának és kunbábonyi képzési központjának bemutatkozó kisfilmje

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?